obekti.bgКадър: SciTech Daily / YouTubeМоже и да ви се струва невъзможно,

...
obekti.bgКадър: SciTech Daily / YouTubeМоже и да ви се струва невъзможно,
Коментари Харесай

Езеро в Гренландия се изпразни буквално за няколко часа

obekti.bg

Кадър: SciTech Daily / YouTube

Може и да ви се коства невероятно, само че езеро върху леда в Гренландия се изпразни безусловно за няколко часа. Учени следиха по какъв начин водата се процежда през огромни цепнатини в действително време – феномен, който съгласно тях може да стане постоянно срещан поради световното стопляне.

Не е извънредно ледът в Гренландия да доближи 1 км дебелина. През лятото пък част от ледената завивка се разтапя и се афишират езера. След това е допустимо да се образуват цепнатини, през които водата да стигне до основата на ледника.

Трудно е да се следи непосредствено феноменът, само че гласиолози от Кембриджския университет в Англия са имали тази опция, когато стигнали до ледника Стор в западната част на Гренландия през юли 2018 година

Няколко часа след идването им две трети от езерото, т.е. 5 милиона литра вода изчезнали за 5 часа в почвата, добавя Българска телеграфна агенция. Снимки от въздуха, направени преди и след случилото се от дребен дрон на изследователския екип, демонстрират по какъв начин тъмносин водоем с кръгла форма се свива и се трансформира в светлосин с по-малка дълбочина.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР